Drycker för ert bröllop: Hur mycket måste ni köpa?

Bröllop
Typ
Per person
Totalt
Champagne
Välkomstdrink
1 glas
12 flaskor
Vitt vin
Förrätt
2 glas
24 flaskor
Rött vin
Huvudrätt
5 glas
50 flaskor
Dessertvin
Efterrätt
1 glas
12 flaskor
Öl
3 burkar
8 förpackningar
Läsk
3 burkar
8 förpackningar

Ska ni ha bröllop och ansvara för dryckerna själva? Har ni haft svårt att avgöra hur mycket ni ska köpa av öl, vatten och vin? Då är ni inte ensamma. En av de svåraste sakerna med att planera ett bröllop är faktiskt att beräkna drycker. Även om drycker kan ingå i kuvertpriset kan det finnas extra inköp, till exempel till mottagningen.

Individuella gäster kan konsumera olika mängder. Vissa dricker inte alkohol, medan andra bara dricker öl, och vissa föredrar vin.

Här nedan hittar ni en guide för hur mycket dryck ni bör köpa per person till ett bröllop.

  • Välkomstdrinkar: Cirka 1,5 glas per person. Vanligtvis mousserande vin/champagne.
  • Förrätt: Cirka 1,5-2 glas per person. Vanligtvis serveras vitt vin till förrätten.
  • Huvudrätt: Cirka 3 glas per person.
  • Efterrätt: 1,5 glas dessertvin och/eller 1 glas Bailey's eller annan likör per person.
  • Läsk/öl: Cirka 2-5 glas per person. Det kan variera mycket beroende på sällskapet.

Med Wonderfuldays smarta beräkningsverktyg kan ni enkelt uppskatta mängden av olika drycker och anpassa urvalet till er fest och antalet gäster.

Hur mycket finns i olika flaskor?

Mängderna kan variera mellan tillverkare, men nedan följer en generell översikt över mängderna för olika typer av drycker.

  • Rött och rosévin innehåller cirka 5-6 glas per flaska.
  • Vitt vin innehåller cirka 8 glas per flaska.
  • Dessertvin/sherry innehåller cirka 15 glas per flaska.
  • Champagne innehåller cirka 7 glas per flaska.
  • Cognac och andra likörer innehåller cirka 15 glas per flaska.

Vid vilken temperatur ska dryckerna serveras?

  • Vitt vin och likör serveras vid cirka 8-10 grader och bör förvaras kylt.
  • Rött vin, cognac och andra likörer serveras vid rumstemperatur, vanligtvis mellan 17 och 20 grader.
  • Champagne och dessertvin serveras vid cirka 12-15 grader.

Vilka är fördelarna med att anlita en professionell bartender?

En fördel med att anlita professionella bartendrar är att ni har en mindre sak att oroa er för inför er stora dag. När ni anlitar professionella bartendrar kan ni tillsammans med dem skapa en drink- och cocktailmeny samt en genomsnittlig serveringstid på 4 till 6 timmar med obegränsad servering.

Bartendrarna tar vanligtvis hand om barmiljön, leverans av utrustning och senare rengöring. Det ger er mer tid att fokusera på alla andra uppgifter som ingår i er stora dag.